YUMUŞACIK LAVAŞ EKMEKLER YAPALIM
Merhabalar🙋
Yumuş yumuş lavaşlarla geldim. Bu güzel ekmekleri kullanacağımız alan çok geniş, döner de, lahmacunda, tantuni de, kayseri yağlamasında, yemek yanında, kahvaltıda tulum peyniri ile... saymakla biter mi 😊
Hamur açma işinde mükemmel olmadığımı söyleyebilirim ama güzel hamur yapmaya elimin yatkın olduğunu söyleyebilirim. Şöyle oklavayı elime alıp yuvarlak hamurlar açabilmeyi çok isterdim. Açamayanlar için bir yöntemim var elbet 😉 eğri büğrü kare açmanın bi önemi yok, koyun üzerine bir tabak kesin kenarlardan alın size daire şeklinde bir hamur 😝 Bu bir yöntem tabi ama ben onu yapmaya üşeniyorum biraz, o yüzden olduğu gibi pişirmeyi tercih ediyorum. Açamıyorum dediysem öyle yamuk yumukta açmıyorum elbet 😀
Hadi tarife geçelim, aşırı basit aşırı pratik bu lavaşları denemeyen kalmasın.
Malzemeler
5 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı
Unu yoğurma kabına alalım, tuzu ekleyelim ve güzelce karıştıralım, daha sonra ortasını havuz gibi açalım, su ve sütü ekleyelim yavaş yavaş ortadan başlayıp kenarlardan un alarak yoğuralım. Bazı unlar hafif oluyor bu nedenden dolayı un eklemesi gerekebilir, tam bu noktada un ekleyebilirsiniz.
Hamuru toparlanınca un serpilmiş tezgaha alalım, hiç bırakmadan 5 dakika boyunca yoğuralım. Hamuru ne kadar uzun yoğurursak o kadar güzel olur. Hazır olan hamuru streç folyoya saralım 10 dk dinlendirelim.
Dinlenen hamuru yeniden tezgaha alalım, 24 eşit beze ayıralım. Bezeler cevizden biraz büyük boyutta olmalı. Bezeleri altına üstğne un serperek oklava yardımıyla pişireceğimiz tavanın boyutuna göre açalım.
Isınmış tavada önlü arkalı pişirelim, tavaya aldığınız hamurun rengi değişince üzeri göz göz olmaya başlayınca arkasını çevirmelisiniz. Çok pişen ekmekler sert olacaktır ve sarmakta zorluk çekersiniz, bu yüzden çok az pişmesi gerekiyor üzerinde kahverengi noktalar oluşmaya başlayınca almalısınız.
Pişen ekmekleri kapaklı bir tencereye alıp kapalı tutmakta fayda var.
Afiyetle🌺
Yorumlar
Yorum Gönder